Co to tak naprawdę dieta redukcyjna?
Dieta redukcyjna, to forma żywienia, która dostarcza organizmowi mniejszej ilości kalorii niż potrzebuje. Jeśli taki sposób żywienia będzie stosowany przez dłuższy okres czasu, możemy spodziewać się utraty masy ciała. Ujemny bilans kaloryczny powinien być dostosowany do zapotrzebowania energetycznego, które jest obliczane indywidualnie na podstawie dwóch parametrów – podstawowej przemiany materii (PPM) oraz wskaźnika aktywności fizycznej (PAL). O tym, czym jest podstawowa przemiana materii możecie przeczytać tutaj. Najczęściej od zapotrzebowania energetycznego odejmuje się ok. 400 – 500 kcal, co powoduje utratę masy ciała o ok. 0,5 – 1 kg na tydzień. Taki spadek pozwala na zrównoważony proces chudnięcia przy jednoczesnym jedzeniu smacznych, zdrowych, zbilansowanych posiłków.
Odchudzanie pod okiem dietetyka vs na własną rękę
O wizycie u dietetyka myślą w pierwszej kolejności osoby, które chcą pozbyć się nadmiernej masy ciała. Najczęściej są to pacjenci mający nadwagę lub otyłość, którym nadprogramowe kilogramy gromadzone przez lata przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Bardzo powszechnym jest też stosowanie drakońskich diet na własną rękę, które faktycznie mogą powodować szybki spadek masy ciała, jednak jeszcze szybciej – po powrocie do zwyczajnych nawyków żywieniowych, pojawia się efekt jo-jo, a wraz z nim spadek motywacji, rezygnacja.Istnieje bardzo cienka granica po między głodówkami, a dietą odchudzającą, która będzie miała pozytywny wpływ również na zdrowie.
Stosowanie głodówek przez dłuższy czas może spowodować więcej niepożądanych skutków dla organizmu niż spodziewanych korzyści. Metabolizm ulega zwolnieniu, ponieważ organizm przestawia się na tryb jak najmniejszego wydatkowania energii. W pierwszej kolejności głodowania energia pozyskiwana jest z wątroby, ale także z mięśni (!). Zamiast więc spalać tkankę tłuszczową organizm pozbywa się tego, co chcielibyśmy zatrzymać. Pojawia się spadek koncentracji, zaburzenia pamięci, pojawiać się mogą niedobory witamin, składników mineralnych, osłabia się odporność, a także może dochodzić do rozregulowania hormonów (u kobiet).
Z pomocą przychodzi dietetyk, który poprowadzi proces odchudzania w sposób zrównoważony i dopasowany do pacjenta. Dieta odchudzająca przygotowana przez specjalistę nie tylko dostarcza niezbędnych witamin, składników mineralnych i odpowiedniej ilości tłuszczów, białek i węglowodanów. Przede wszystkim jest sposobem odchudzania, który nie powoduje efektu jo-jo. Zazwyczaj odchudzanie kojarzone jest z głodowymi porcjami. Nic bardziej mylnego! Aby schudnąć wbrew pozorom trzeba jeść.